Warning: Declaration of PO_Walker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::start_el(&$output, $page, $depth, $args) should be compatible with Walker_Page::start_el(&$output, $page, $depth = 0, $args = Array, $current_page = 0) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454
Cum să nu mai țipi la copil? Parenting365.ro - Platformă pentru părinți

Să învățăm să gestionăm emoțiile

Cum să nu mai țipi la copil? – majoritatea  parinților țipă. Cea mai mare parte a timpului, nici măcăr nu își dau  seama. Vocea părinților devine din ce în ce mai sonoră. Sau știu că țipă, dar li se pare complet justificat în momentul respectiv.

Dar știm cu toții că, atunci când țipăm, avem parte de reacții mai bune din partea copiilor… Țipetele fac ca o situație dificilă să degenereze, creând o furtună într-un pahar cu apă. Și, serios, cum putem aștepa de la un copil să învețe să își controleze emoțiile, când părinții nu și le pot controla pe ale lor? 

Dacă, în schimb, vă puteți păstra calmul, și astfel toată lumea se va liniști. Trebuie să oferiți un  exemplu de reglare emoțională. Și trebuie să aveți capacitatea de a interveni mai eficient pentru a rezolva problema. Copilul va învăța cum să facă trecerea de la supărare la o stare de calm dacă părintele  reușește să își  controleze emoțiile în situații tensionate.

Copilul va învăța cum să facă trecerea de la supărare la o stare de calm, va fi mai cooperant, își va controla mai bine emoțiile, în viitor, relația cu acesta se va consolida.

Iar dacă e să fim sinceri, știm că țipăm, de fapt, din cauza problemelor noastre. Alți părinți reușesc (este adevărat!) să rămână empatici în fața unor comportamente similare și chiar să facă glume pe seama acestor sitații. Pentru că, indiferent de cât de dificil este comportamentul copilului, nu reprezintă altceva decât un strigat de ajutor. Uneori, acel comportament solicită impunerea unei limite ferme, dar niciodată nu trebuie să fim răutăcioși. Și nu îți poți ajuta copilul câtă vreme țipi.

Nu este ușor să încetezi să mai țipi. Deși îți dorești cu desperare să pui capăt țipetelor, tot de trezești țipând. Dacă s-a țipat la tine, în trecut, este nevoie  de mult timp și de mult efort pentru a schimba ceva.

Cum să nu mai țipi la copil?

Dacă știi că vrei să nu mai țipi, te asigur ca este absolut realizabil, indiferent de cât de înrădăcinat ar fi acest comportament. Nu-i mare ștință, ai nevoie de 3 luni. Când îți gestionezi cu atenție empțiile, într-o zi o să-ți dai seama că nici nu îți mai amintești când ai țipat ultima oară. Vrei sa încerci?

  • Ia-ți un angajament –  studiile arată că atunci când le luam un angajament conștient, verbal, să facem ceva, șansele de a reliza acel obiectiv sunt foarte mari, mai ales dacă depunem și efort zilnic. Imaginează-ți cum vei reacționa calm – poate chiar cu empatie sau simțul umorului! Revino des la acaestă imagine. Îți vei programa, astfel, subconștientul.
  • Ia-ți un angajament față de familie 
  • Oprește-te, renunță, respiră – ori de câte ori observi că ai ridicat tonul sau că urmează să ridici tonul. Cum?
  • Taci – imediat ce remarci că începi să îți pierzi răbdarea, închide gura. Nu te poți opri din a emite sunete? Zumzăe, dacă vrei neapărat să faci zgomot. Dar închide gura!
  • Renunță – Serios! Renunță, pentru moment. Nu este o urgență. (Iar dacă este, asigură-te că toată lumea este în afara oricărui pericol după care poți relua). Pur și simplu, nu trebuie decât să te îndepărtezi de situație.
  • Respiră adânc de zece ori –  Scutură-ți mâinile. Acest gest te va scoate din ”creierul reptilian” reacția luptă, fugi sau îngheață – și te va aduce la realitate. Acum poți alege cu adevărat cum să reacționezi.
  • Reamintește-ți: tu ești adultul – iar copilul învață din tot ceea ce faci. ”Privește-ți copilul și spune-i: ”Fac eforturi pentru a-mi păstra calmul. nu vreau să țip. Dă-mi voie să mă liniștesc și apoi o luăm de la capăt, bine?”
  • Fă orice funcționeză pentru tine pentru a liniști reacția corporală de luptă sau fugi – repiră adânc!
  • Ia-o de la căpăt  – vei ști când ai ieșit din starea de luptă deoarece copilul nu va mai părea dușman, ci copilașul tău iubit, pe care ai promis că îl vei respecta, iubi și îndruma pozitiv astfel încât să devină o persoană iubitoare și minunată. Acum poți relua discuția.

Este greu, nu-i așa? foarte greu, atunci când ești copleșit de neurotransmițători care îți dictează să ataci. Nu trebuie decât să amâni discuția până când te calmezi.

 

Sporrrrr

Cristina Manole