Warning: Declaration of PO_Walker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::start_el(&$output, $page, $depth, $args) should be compatible with Walker_Page::start_el(&$output, $page, $depth = 0, $args = Array, $current_page = 0) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454
De la ”n-ai voie să vorbești la masă” la ”e interzis să interzici” Parenting365.ro

După sute de ani de autoritarism orb și, câteodată, devastator, am trecut, în mai putin de două generații, la o stare de permisivitate uneori ieșită din comun, cu urmări destul de grave, pe care le putem observa în ziua de azi.

Pater familias din Roma antică avea, în mod legal, drept de viață și de moarte asupra copiilor săi, chiar dacă își exrcită destul de rar acest drept. Părinții din secolul XXI se tem că sunt pasibili de dosar penal dacă îndrăznesc să-i dea copilului o palmă la fund. Totuși, între aceste două extreme, putem lesne să găsim calea de mijloc a unui comportament echilibrat: favorizăm dezvoltarea, împlinirea copilului, dar, în același timp, nu trebuie să-l lăsăm să facă tot ce vrea, cu riscul de a deveni o ființă asocială și nefericită.

Legea contra palmei la fund în Franța?

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în multe țări din Europa, Franța încă n-a legiferat violența ”educativă”. În martie  2015, Consiliul Europei a sancționat Franța pentru că n-a adoptat legea respectivă. Și totuși, 70% dintre francezi se opun oricărei forme de legislație în acest domeniu. 

Nu încerca să-i faci toate poftele

În ciuda dragostei pe care i-o porți și a bunavoinței tale, nu-i poți satisface copilului toate dorințele. În fiecare etapă din viața sa, va avea diverse frustrări și n-ai cum să împiedici una ca asta. La 3 ani, vrea un ou cu surprize, la 6 ani vrea un telefon mobil, la 18 ani vrea mașină …. Vrea tot! Și, dacă nu obține ceea ce-și dorește, atunci: la 3 ani, se tăvălește pe jos, la 6 ani stă bosumflat, la 18 ani, e posibil orice – frustrare, nervi, ciudă, tristețe, depresie sau chiar mai rău, delicvențăsau dependență de alcool, droguri etc. Prin urmare, trebuie să ținem minte că a educa un copil înseamnă a-l învăța să accepte că nu poate avea tot ce vrea, de la acadele la Porche, că nu să aibă de suferit de-a lungul vieții.

Ideea de a satisfacere imediată a dorințelor sau de reper social ”Dacă nu ai ultimul model de telefon, ești varză!” e o utopie prostescă, transmisă încontinuu de publicitate și de nevoi artificiale care întrețin frustrarea și chiar delictele ”Nu pot să-mi iau ploverul de la XYZ și nu mă simt deloc bine…dar dacă l-aș fura?”

E de datoria ficărui părinte să-i satisfacă nevoile propriului copil, dar nu e dator să-i îndeplinească chiar toate dorințele. Un plover călduros de iarnă e indispensabil, dar nu-i musai să fie de marca xyz.