Warning: Declaration of PO_Walker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::start_el(&$output, $page, $depth, $args) should be compatible with Walker_Page::start_el(&$output, $page, $depth = 0, $args = Array, $current_page = 0) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454
Unde a plecat mama/tata? Platforma pentru parinti - Parenting365.eu

Este greu să-i explicăm – De ce?

Unde a plecat mama/tata? O întrebare dificilă, dar la care trebuie să avem un răspuns ….bun! Încercarea de a proteja copiii prinși la mijlocul unei despărțiri a părinților poate fi la fel de sfâșitoare atât pentru mamă, cât și pentru tată.

Cu toate acestea, dacă veți fi sinceri când veți răspunde întrebărilor copiilor  afalți în această situație, îi veți ajuta să fie siguri de iubirea voastră pentru ei, în ciudaa ceea ce s-a întâmplat între voi, în viața de cuplu. Încercați să nu vă deranigrați soțul/soția, oricare ar fi sentimentele voastre personale; pentru că și persoana aceea este părintele copilului.

Unde a plecat mama/tata?Care este înțelesul ascuns al acestei întrebări?

Probleme pot apărea în topate relațiile. În momentul în care copilul vostru află că mama și tata nu pot fi prieteni mereu, primește o lecție de viață. Copilul va fi bine atâta vreme cât va fi sigur de iubirea voastră, dar atunci când își va da seama că nu vă mai înțelegeți bine, va simți că întreaga lume se năruie în jurul lui și va crede că nu va mai putea avea încredere în nimeni dacă nu se poate baza pe părinți.  Copiii aflați în această situație devin nesiguri și vor aparea urmări negative, cum ar fi regresul comportamentului infantil; vor începe să fie obraznici; nu-i vor mai asculta pe părinți pentru a le capta atenția ca să se simtă siguri de ei; și aproape întotdeauna, se vor învinovăți pentru ce s-a întâmplat.

 Unde a plecat mama/tata? Cum le explicăm?

Vârsta este un criteriu important…

  • 2-4 ani  Mama și tata sunt supărați, de aceea s-ar putea ca mama să ia o hotărâre să plece să locuiască în altă parte o vreme. Îmi pare rău că nu mai pot sta cu tine, dat te iubim amândoi foarte mult și te vom iubi întotdeauna. Voi veni să te văd de câte ori voi putea, cel puțin o dată pe săptămână.
  • 4-6 ani Mama și tata sunt supărați acum și nu mai poți dormi lângă cineva pe care te-ai supărat. Mamele și tații nu stau împreună întotdeuna.  Uneori își dau seama că nu se mai iubesc. Îmi este foarte greu că trebuie să plec și să te las, pentru că te iubesc, dar voi veni să te vad în fiecare săptămână. Să nu uiți că nu este vina ta.
  • 6-8 ani Mama și tata se despart acum. Nu ne înțelegem în privința anumitor lucruri și nu vrem să ne certăm tot timpul, mai ales fiindcă știm că te supără pe tine. Încercăm să ne împăcăm ca să putem trăi împreună ca până acum, dar nu știm dacă vom reuși. Chiar dacă ne străduim din răsputeri, s-ar putea să descoperim că nu ne iubim și nu vom mai putea locui împreună. Mama te va iubi mereu și nu este vina ta. Nu ești tu de vină.  Nu plec pentru că nu ai fost tu cuminte. Voi fi aici să am grijă de tine și te voi vizita în fiecare săptămână.
  • 8-11 ani Te asigur că mama și cu mine am încercat orice este posibil ca să rămână împreună. Nu vrem să te superi și am fi vrut să fim fericiți împreună, dar nu se mai poate. Mama și cu mine nu ne mai iubim, iar ea are dreptul să caute iubirea alături de altcineva. Ea te va iubi mereu, va veni în vizită și va merge cu tine în vacanță. Nu pleacă din cauza a ceva ce ai făcut tu.  Tu nu ai absolut nicio vină. Poate ne vom întâlni să ne petrecem timpul împreună, de exemplu, să mergem la cinema și să luăm masa împreună câteodată. Noi mai suntem căsătoriți încă, deși nu mai locuim împreună, dar s-ar putea să divorțăm într-o zi. Acest lucru înseamnă că nu vom mai fi căsătoriți, dar vom fi tot părinții tăi.

 

Consiliere pentru părinți