Warning: Declaration of PO_Walker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::start_el(&$output, $page, $depth, $args) should be compatible with Walker_Page::start_el(&$output, $page, $depth = 0, $args = Array, $current_page = 0) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454
Coșmarurile și spaimele nocturne - Parenting365.eu

Somnul copiilor

Coșmarurile și spaimele nocturne – părinții se confruntă adeseori și cu aceste aspecte, care afectează somnul copiilor.

De fapt, într-o anumită etapă din viața lor, aproape 40% dintre copii pot avea o problemă legată de somn. Iar părinții o vor considera preocuparea lor principală.

Copiii cu deficinețe de învățare, cu o boală cronică, precum astmul, sau cei cu tulburări psihice de genul Tulburări cu Deficit de Atenție și Hiperactivitate –  sunt mai expuși la probleme legate de somn. Coșmarurile și spaimele nocturne

Coșmarurile – cei mai mulți copii au cel puțin un coșmar în perioada copilăriei. Și, trei procente din rândurile preșcolarilor și școlarilor se confruntă frecvent cu coșmaruri. Coșmarurile sunt vise terifiante care îi fac pe copii să se trezească înspăimântați. Ele se derulează în timpul somnului REM; de obicei în partea a doua a nopții. Copiii mai mari pot adormi la loc rapid, dar cei mici și cei foarte mici izbucnesc în plâns adeseori. Dacă se pot da jos din pat, se îndreaptă negreșit, spre dormitorul părinților. De obicei coșmarurile sunt legate de neliniște și stres, dar la fel de des coșmarurile își pot avea origini în imagini care rămân în mintea copiilor; după ce au ascultat anumite povești de groază sau au vizionat un program TV ori un film violent. Adeseori copilul își amintește aceste vise de groază și va putea să le povestească a  doua zi când se trezește.

Coșmarurile și spaimele nocturne

Câteva ponturi:

 • -organizați o ”vânătoare de monștri” chiar în camera lui. Căutați pe sub pat, în șifonier, în spatele perdelelor, apoi declarați camera ”oficial curățată de monștri”.
 • -agățați pe ușă o tăbliță pe care ați scris: ”Intrarea monștrilor interzisă”
 • -luați un flacon gol de spray; desenați o etichetă antimonștri și apoi lipiți-o pe el, după care pulverizați acel spary prin cameră
 • -lăsați o veioză aprinsă lângă patul lui, pe care să fie desenat un personaj drag copilului.
 • -închideți toate ușile dulapurilor și șifonerelor, care-l pot speria.

Dacă se trezește dintr-un vis înfricoșător; cel mai bun răspuns ar fi să-l liniștiti, iar după ce s-a calmat, ajutați-l să se culce la loc. Rămâneți cu el până când vedeți că a adormit din nou. 

Spaimele nocturne – sunt confundate adesea cu coșmarurile; dar diferă prin câteva aspecte importante:

 • coșmarurile sunt vise urâte care se derulează în timpul somnului REM, pe când spaimele nocturne se petrec în timpul somnului non – REM cel mai profund.
 • coșmarurile apar adesea noaptea târziu; în vreme ce spaimele nocturne tind să se desfășoare în primele câteva ore după ce copilul adoarme.
 • este foarte greu să consolați sau să treziți un copil cuprins de o spaimă nocturnă; fiindcă el ar putea deveni și mai tulburat de aceste încercări, pe când cel care are un coșmar poate fi trezit; iar apoi se liniștește destul de ușor.

Încercați să observați copilul când se trezește noaptea înspăimâmtat; pentru a putea stabili dacă trece printr-un coșmar sau o spaimă nocturnă.

Cum se abordează spaimele nocturne? 

 • În timpul spaimelor nocturne, părinții trebuie să rostească în șoaptă cuvinte care-l liniștesc pe copil. Aveți răbdare, deoarece un asemenea episod poate dura chiar și 30/40 de minute.
 • Niciodată să nu vă treziți copilul în timp ce e cuprins de o spaimă nocturnă; pentru că se poate speria și mai rău. Nu strigați la el, nu-l scuturați ținându-l de umeri, nu puteși să-l scoateți din criză.
 • Să nu vă supărați dacă devine irascibil sau vă lovește. El reacționeză la obiectul spaimei lui.
 • Căutați să protejați copilul de răniri.

Majoritatea copiilor depășesc cu bine faza spaimelor nocturne după primii ani de școală; dar în acest răstimp puteți face anumite lucruri pentru a reduce frecvența apariției lor. Studiile au demostrat că spaimele nocturne apar cel mai probabil atunci când copilul este foare obosit. Straduiți-vă să afalți dacă îl deranjează ceva, dar nu faceți referire la spaimele nocturne – acest lucru l-ar putea îngrijora mai ales dacă nu și le amintește.

 

Consiliere parentală  – Cristina M