Warning: Declaration of PO_Walker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Page::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454

Warning: Declaration of PO_Walker::start_el(&$output, $page, $depth, $args) should be compatible with Walker_Page::start_el(&$output, $page, $depth = 0, $args = Array, $current_page = 0) in /home/veggiewi/public_html/parenting365.ro/wp-content/plugins/cms-page-order/cms-page-order.php on line 454
Ce caută aici?..... Apariția unui nou membru în familie - Parenting365.eu

Ce caută aici? – Părinții au rolul foarte important de a-l pregătii pe copil pentru venirea pe lume a noului membru al familiei. Trebuie să-i arate copilului noul loc pe care îl va ocupa în familie;  va deveni cel ”mare„, poziția care are și neajunsuri  dar și foarte multe avantaje.

Gelozia unui frate mai mare poate lua diverse forme. Unul poate reveni la stadiul de ”bebeluș”;  refunzând să mergă la toaletă cerând biberon, o jucărie de pluș, altul poate fi agresiv.

În primul rând trebuie să dăm dovadă de răbdar;  ca întotdeauna, și atenție pentru ca nu cumva să execerbăm această gelozie prin comportamente nepotrivite.

Ce se întamplă? 

Copilul e tulburat, angosat; are impresia că îi acorzi mai multă atenție frățiorului său decât lui, ceea ce se  și întâmplă. La început, un nou născut îi ocupă mult timp mamei; mai ales dacă alaptează, iar copilul cel mare se simte exclus din această relație. Vrea să doarmă si el cu mama; fizic vorbind, cât mai aproape, așa cum o face și noul memebru al familiei.

Este trist și își exprimă această tristețe prin violență; de cele mai multe ori, e supărat pe tine(mama/tata) pentru că, după părerea lui, asta este trădare. În ultimele luni, a învățat să facă la oliță, s-a dus la grădiniță –  cu alte cuvinte – a făcut pași mari spre autonomie. Și, fără voie e luat acum de cel mic.

De ce te scoate din minți?

Având bebeluș, nopțile devin mai scurte, în plus, nu ți-ai revenit total după oboseala nașterii. N-ai suficientă răbdare să-i suporți furia copilului. Probleme hormonale.

Cum gestionezi situația? Ce caută aici?….. Apariția unui nou membru în familie

Copilul cel mare vrea să te ocupi de el, să-l îmbrățișezi să faceți  diverse activități. Implicit, îi ceri să-și împartă mama cu celălalt, dar e datoria ta, e să te împarți între cei doi copii.Tatăl se poate implica și el mai mult  în relația cu copilul cel mare. Pe cât se poate, ar trebui să aibă grijă de copil, dacă mama este prea ocupată cu bebelușul;

  • Explică-i copilului că nu mai este singur la părinți, dar că este și va fi primul mereu! Este foarte important cum împachetam acestă poveste. Și încă un aspect foarte important pe care nu este deloc de neglijat; aceasta poveste trebuie să înceapă de când bebelușul este în burtică…NU odată cu venirea acasă a noului membru;
  • Pune-l în valoare în rolul său de frate mai mare, spuneCe caută aici..... Apariția unui nou membru în familie-i că mai târziu  va putea să-i arate celui mic cum să facă un turn din piese de Lego sau un puzzle și chiar va putea să-i spună și povești….sigur o să fie mândru;
  • Oferă-i anumite privilegii de ”copil mare”, dacă tot ceri.Trebuie să și oferi, cum ar fi posibilitatea de a se culca un pic mai târziu decât de obicei sâmbăta seara.
  • Nu-i zice că e un model pentru fratele lui;  e o responsabilitate prea mare pentru el; dar îl poți implica în îngrijirea celui mic, dacă e de acord, dar nu insistați dacă nu dorește.
  • De asemenea, nu-l da pe fratele lui drept exemplu: ”Uite ce cuminte e frățiorul tău!” E de evitat comparația între copii.